NEVRO MIŠIČNI TEJPING (NMT)

NMT tehnika je podporna tehnika v terapevtskih in rehabilitacijskih programih. Terapija je primerna za otroke, odrasle, starejše osebe in nosečnice (Blow, 2012).

NEVRO MIŠIČNI TEJPING (NMT)

Nevromišični taping (v nadaljevanju NMT) je neinvazivna, nefarmakološka, dopolnilna rehabilitacijska tehnika. Gre za tehniko pri kateri se na kožo aplicira lepilne elastične trakove, kjer stimulacija kože določa terapevtski učinek na različne strukture: kožo, fascijo, mišice, sklepe ter na krvni in limfni obtok (Blow, 2012).

Aplicira se na kožo po poteku mišic, s pomočjo različnih načinov aplikacij. Lepilni elastični trak istočasno omogoča popolno mobilnost mišice in sklepov ter aktivacijo telesne zaščite, s katero poveča možnost okrevanja živcev, mišic in ostalih struktur. Trak s svojimi mikro premiki stimulira kožne receptorje in podkožne plasti, s tem pa pošilja dražljaje (propriocepcija) na nivo OŽS (osrednjega živčnega sistema). Trakovi so lahko raznobarvni, kar pa ne vpliva na delovanje.

delovna terapija za otroke, nevro mišični tejping, senzorna integracija, mavrica 6, katja godnič

Posebnosti traku

Elastični trak na kožo deluje kot stimulator refleksnih reakcij. Konstantno draženje kožnih receptorjev, ki ponavljajoče pripelje do nastanka verižnih dražljajev, ki prek paleo-spino-talamo-kortikalne poti potujejo v hrbtenjačo in možgane. Na kortikalnih in subkortikalnih območjih se ti dražljaji združijo v informacije, ki spodbujajo reakcije na periferni stopnji, in sicer kot izboljšanje položajev delov telesa ali telesa v celoti. Aplicirajo se za izboljšanje funkcije telesa in povečanje njegovih zmogljivosti za samozdravljenje (Alagić, 2011).
delovna terapija za otroke, nevro mišični tejping, senzorna integracija, mavrica 6, katja godnič

NEVRO MIŠIČNI TEJPINGom vplivamo na

Posledično pa še: